Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kessel

2010.02.27

A Kessel egy tízenkét bolygóból álló naprendszer ötödik bolygója, melyen kívűl csak egynek van légköre. Napja vörös óriás, ettől 260 millió kilométere kering.
Tizennyolc holdja van melyek szeszélyesen keringenek körülötte. Pályájuk gyakorlatilag kiszámithatatlan hiszen állandóan változik a szomszédok és a bendőnek nevezett fekete lyuk gravitációs mezejétől. Maga Kessel leginkább egy krumplira hasonlit, felszine fehéres és porszerű. Forgástengelye 75 fokos szöget zár be az eliptika síkjával. Csak a hasadékokban, itt-ott sikerült megmaradnia egy-egy szívós növénynek.

A felszínen hatalmas átalakítóművek dolgoznak melyek a sziklákat porá örlik és az igy felszabaduló oxigén és széndioxid teszi lehetővé, hogy a bolygó felszinén szkafander helyett egyszerű légzőmaszkban lehessen közlekedni, bár a felszinen gyakorlatilag igy sincs közlekedés.

A Kessel egyetlen exportcikke a füszer, mely igen magas áron kel el a piacon. A birodalmiak,- amint ez kiderült- azonnal rátették a kezüket a bolygóra és monopolizálták a kereskedelmet, bár néha igy is sikerül meglovasitani jókora szállitmányokat a csempészeknek. Ezeket a csempészakciókat nevezik Kessel-futamnak. Kessel és a füszer elválaszthatatlanok egymástól, ha nem lenne a füszer akkor senki nem vesződne azzal, hogy itt éljen. Maga a füszer egy a bolygó üregeiben élő póklény hálója. A csillámfüszernek tudatstimuláló hatása van ezért oly keresett szer az egész galaxisban.

A Kesseltől nemmessze az űrben terül el a bendő, ez a hatalmas gravitációs csapda mely mindent magába szippant ami túl közel kerül hozzá. A bolygó orbitális pályálya mentén feszülő energiapajzsok szűrik meg a halálos röngten és gamma sugarakat melyet a bendő bocsájt ki. Mivel a bendő a Kessel légkörét is magába szippantja ezért a felszínről távozó gázok rózsaszin fátyolba burkolják a bolygót. Amiről sokáig senki nem tudott, hogy a bendő közepén egy titkos birodalmi bázis volt Daala admirális parancsnoksága alatt.

A birodalmi időkben a bolygó fövárosa Origo szektor volt, majd 3000 ember élt itt a füszeren élősködve. Meglehetősen mocskos város, hatalmas raktárakkal, és itt székel a birodalmi helyörség is. A birodalom hatalmas fegyenctelepeket hozott létre és az új rend ellenségeit ide deportálták, hogy aztán életük végéig a füszerbányákban dolgozzanak. A fegyenceket rohamosztagosok és őrdroidok tartották kordában. A felkelés majd 450 000-re emelte a fegyencek számát.
A Kesselhez közeli holdon kialakitottak egy űrkikötöt is, ahol további védelmi egységek állomásoztak, emelett egy csillagromboló őrizte magát a bolygót.

A káosz időszakában Moruth Doole -nak Jabba emberének sikerült áttvennie a hatalmat a bolygó felett, és Jabba halála után teljhatalomra tett szert. Az őrőkből rabok lettek és mostmár ők végezték a fűszerkitermelést. Moruth komoly flottát gyűjtött de jobbnak látta ha a Thrawn idők alatt meghúzzta magát. A bendőből kitörő Daala első dolga az volt, hogy megsemmisitse Moruth hadseregét és lerombolja az üzemeket. Moruth pedig megizlelhette a 100 százalékos füszert mikor maga is egy póklény áldozatává vált.