Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Han-Leia-Luke-Palpatine

2010.02.27

HAN SOLO

A Koréllián született, 11 évvel a császár uralma előtt. Szüleit soha nem ismerte meg, csak sejtette, hogy ki lehetett az apja és az anyja. Két évesen Garris Shrike maga mellé vette, koldulásra és tolvajlásra kényszeríttette, mint ahogy még egy tucat gyereket Han mellett. Ott egyetlen barátja volt: Dewlana, egy vuki. Dewlana segített Hannak kideríteni, hogy mi a vezetékneve. Egész addig csak azt tudta, hogy Hannak hívják. 18 éves korában elszökött Shrike-tól, és elvesztette Dewlanát is, aki feláldozta az életét, hogy Han elmenekülhessen.

Egy droidvezérelte szállítóhajóval az Ylesiára ment, ahol a T’landa Til papoknak kezdett el dolgozni, Vykk Draygo néven. Később azonban rájött, hogy a papok nem igazi papok, és az áhítatot (amellyel a zarándokokat uralmuk alatt tartják, és a fűszergyárakban való munkára kényszerítik) bármely hím T’landa Til képes előidézni.

Han összebarátkozott az egyik zarándokkal, Bria Tharennel. Meggyőzte arról, hogy a papok csalók, és rávette, hogy szökjön el vele. Egyetlen akadályuk Muuurgh volt, egy togoriai, akit a főpap, Teroenza bérelt fel Han figyelésére. Azonban Muuurghot is sikerült maga mellé állítania, azzal hogy elárulta neki, hogy a szerelme Mrrow nem veszett el, csak Teroenza rejtette el előle. Egy éjszakán aztán Han, Bria és Muuurgh elszöktek, de még előbb ellopták Teroenza műkincsgyűjteményét, és felrobbantották a fűszergyárat. A kincsek összeszedése közben azonban észrevették őket, és tűzharcba keveredtek. A harcban meghalt Zavval, a hutt is. Hanék felvették közben Mrrowot, és elindultak a Togoriára. Részt vettek Muuurgh és Mrrow esküvőjén, majd Briával elindultak a Korélliára. Ott meglátogatták Bria szüleit, és Han eladta Teroenza műkincseinek egy részét. Ezután elindultak a Coruscantra. A Coruscanton Hannak nehézségei adódtak, ugyanis nem tudta felvenni a számlájáról a pénzét, amit a kincskért kapott. A birodalmiak elől menekülnie kellett, és ráadásul az egyetlen, aki fontos volt neki, Bria is otthagyta. Szerencsére Bria apja küldött pénzt Hannak, így elvégeztetett egy retinaműtétet, így már papiron is Han Solo volt, és nem volt priusza. Nyugodt szívvel adta le tehát jelentkezését az akadémiára. Amikor megtudta, hogy felvették, boldogan ment el sörözni egyet, ám ekkor összefutott egy régi ismerősével: Shrikekal. Megtudta tőle, hogy az Ylesiai főpap, Teroenza vérdíjat tűzött ki Vykk Daygo fejére. Azonban hiába keresték Vykk Draygo-t, hisz nem létezett. Shrike volt az egyetlen, aki tudta, hogy Han Solo és Vykk Draygo ugyanaz személy. Han szerencsére le tudta győzni Shrikeot, és egy másik fejvadászt, aki Shrikeot követte.

Elvégezte az akadémiát, elég jó eredményekkel, ám nem sokáig bírja nézni feletteseit, amint rabszolgáikat verik, így megment egy vukit, Csubakkát a haláltól, de ezért kirúgják a flottától. Csubival összebarátkoztak, és csempészkedni kezdtek. Az egyik útjuk alkalmával Han meglátta az egyik Ylesiai papot, amint épp híveket gyűjtött. Az is észrevette őt, így újra veszélyben volt. Fejvadász fejvadászt követett, mígnem egyszer Han nem tudott mit tenni: Boba Fett elkapta. Egy idegen azonban segített neki, és Boba Fettet a Slave1-en elküldték egy messzi bolygóra elkábítva. Az idegen Hant kereste, hogy az megtanítsa űrhajót vezetni, mert egy szabakkjátszmán nyert egy hajót: a Millenium Falcont. Az idegen neve Lando Calrissan volt. Han beleszeretett Lando hajójába, és elhatározta, mindenképpen meg kell szereznie. Egyelőre azonban nem volt pénze, így Jiliacnak és Jabbának kezdett dolgozni. Minden jól ment, Jabba még Boba Fettet is lefizette, hogy ne üldözze Han Solo-t. Nem akarta ugyanis elveszíteni a legjobb pilótáját. A Birodalom azonban bejelentette, hogy felszámolja az illegális tevékenységet a galaxisban. A Nar Shadda - becenevén a csempészek holdja – elpusztításával akartak példát statuálni, ezt azonban Han nem akarta hagyni. Megszerezték a birodalmiaktól a támadás haditervét, majd ismerőseivel összeálltak, és a csempészekből egy egész jó flotta lett. Eséllyel szálltak szembe a Birodalmi flottával, amelyek közt szerencséjükre nem volt csillagromboló, így megnyerték a csatát. Ezután Han a félretett pénzével a Nagy Bespini szabakkjátszmára ment, ahol elnyerte Landótól a Millenium Falcont.

Bria távolról figyelte Han tevékenységét, miközben Ő maga a Vörös Kéz nevü különleges felkelő alakulat parancsnokaként egyre-másra birodalmi hajókat és bázisokat támadott meg. A sors úgy hozta, hogy mégegyszer együt lehettek, mikor Bria az Ylesia elleni végső leszámolást tervezte és ezért csempészek segítségét is kérte. A támadás sikerült, de Bria becsapta Han-t és a beigért részesedést a talált fűszerből és kincsekből a Felkelésnek tartotta meg. Ezek után Han fogadalmat tett, hogy soha többet nem bízik egy nő szavában és ha mégegyszer találkoznak megöli a Briat. A bolygó kiürítésekor koréliai gyerekeket találtak a romok között és Csubakka nyomására felvették őket, hogy visszaszállítsák őket az anyagolygójukra.

Jabba közvetlen ezután egy fűszerszállítmány fuvarját bízta rá, de a dolog balul sűlt el, mivel birodalmi cirkálók vártak rájuk és ki kellett dobniuk a fűszert a hajoról. Mikor visszamentek a helyszínre már nem találták meg a szállítmányt és Hutt lord ezek után tíz napot adott Solonak, hogy megadja a tartozását. A Tatooinon Boba Fett adta át neki Bria utolsó üzenetét, amit akkor kellett átadnia a fejvadásznak, ha a lány meghalna. Bria egy felkelő támadásnál vesztette életét, mikor egy titkos birodalmi szuperfegyver adatait lopták el és kozvetítették a Tanitive IV koréliai blokádtöröre...

Ezután felkereste egy öregember, Ben Kenobi és egy Luke Skywalker nevű fiatal kölyök, akik az Alderaanra akartak menni két droidjukkal. Han ekkor megbeszélte Jabbával, hogy megcsinálja ezt a fuvart, és megadja neki a pénzét. Ben azonban összetűzésbe keveredett a kocsmában egy kötekedő idegennel, és a birodalmiak felfigyeltek rájuk. Szerencsére sikerült elmenekülniük a bolygóról, és mehettek az Alderaanra. Amikor kiléptek a hiperűrből, nem találták az Alderaant, csak egy hatalmas birodalmi központ volt a helyén, ami el is kapta őket. Elbújtak a hajó titkos rekeszeiben – ahol Han a csempészárut szokta elrejteni. A birodalmiak azt hitték, hogy az utasok elhagyták a hajót, ezért már csak két őrt hagytak a hajó mellett. Han és Luke felvette a két őr rohamosztagos páncélját, és elindultak megkeresni a hercegnőt, Ben pedig ez alatt a vonónyaláb energiáját ment el kikapcsolni. Han és Luke kiszabadította Leia hercegnőt és a Falconnal elrepültek a Halálcsillagról. Darth Vader azonban nyomkövetőt helyeztetett a hajójukra, és követték őket a Yavin4-ig. Han itt miután megkapta fizetségét, el akart menni, hogy Jabbát kifizethesse, de az utolsó pillanatban – Csubi unszolására – meggondolta magát, és inkább Luke segítségére sietett. Luke találatának köszönhetően a Halálcsillag felrobbant.

A lázadóknak nem maradt más választása, el kellett meneküliük a Yavinról. A jeges Hoth rendszert alkalmasnak találták, hogy elrejtőzhessenek a Birodalom elől, így ott építették fel az Echo Base-t. Han innen is el akart menni, hogy Jabbát még idejében kifizethesse, de Luke nem tért vissza a felderítő útjáról, így kiment, hogy megkeresse. Éppen sikerült megmentenie Luke-ot a megfagyástól, de újabb probléma akadt: a Birodalom felfedezte őket a kihalt bolygón. Han Leia hercegnővel az utolsó pillanatig a bolygón maradt, majd a Millenium Falconnal próbáltak elmenekülni. A hiperhajtómű azonban nem működött, ezért egy aszteroidamezőben elbújtak. Az egyik nagy aszteroidában bújtak meg. Ott egy darabig vártak, ám a hercegnő észrevett valamit. Han rögtön kirohant, hogy megnézze mi az. Egy mynock volt (egy kis élőlény, ami a kábeleket szétrágja). Amikor Han lelőtte a mynockot, a talaj megremegett. Akkor szörnyű dolog jutott eszébe, ezért mégegyszer belelőtt, a talaj pedig ismét megremegett. Ekkor jött rá, hogy egy hatalmas szörnyben vannak. Gyorsan elindította a Falcont, és kirepültek arről a helyről. Egyenest az Executor felé vette az irányt, majd egyszer csak eltűnt a birodalmiak elől. Han régi trükkje volt ez, hogy a hajó alá rpül, és rátapad. Vader, mivel nem tudott mit tenni, belépett a hiperűrbe, Hanék pedig megmenekültek. Boba Fettet azonban nem tudta átverni, így az sokkal előbb odaért a Bespinre a Slave1-vel, mint a Falcon. Fett értesítette Darth Vadert, és Lando Calrissiant felhasználva csapdába csalták a Korélliait. Vader karbonitba fagyasztotta majd átadta a fejvadásznak, hogy az elvigye Jabbának.

Leia hercegnő Csubakkával elmegy Jabba palotájába a Tatuinra, és megpróbálja kiszabadítani Hant, de csak kiolvasztani tudja a karbonitból, mert Jabba észreveszi őket. Luke Skywalker is eljön kiszabadítani a barátját. Először megpróbálja szóval rábírni Jabbát, hogy engedje el őket, azonban a Hutt nem egyezkedik, inkább úgy dönt, beledobja őket a Sarlakk gyomrába. Luke titkos terve viszont megmenti őket. Han a dulakodás közben belelöki Boba Fettet a Sarlakkba.

Sikeres megmenekülésük után Hanék visszatétnek a lázadókhoz, akik közben tudomást szereztek az új Halálcsillag építéséről az Endor erdőhold mellett. Han Solo tábornokot kérték fel a felszíni támadás vezetésére, aki Csubakkával, Leiaval, Lukekal és egy csapatnyi lázadóval elindult az Endorra, ahol csapdába estek, ám hála a kis Ewokoknak, sikerült felrobbantaniuk a Halálcsillagot védő energiapajzs generátorát. Lando Calrissian vezetésével pedig a lázadók megsemmisítették a Halálcsillagot, rajta az uralkodóval.

Han Solo ezek után feleségül vette Leia Organát, aki az Új Köztársaság államfője lett. Hannak nem fűlött a foga a politikusi élethez, ezért maradt tábornoki pozíciójában. Halálos ellenségével Boba Fett-tel – aki kimászott a Sarlakkból –megegyezett arról, hogy nem ölik meg egymást.

 

 

 

 

Leia hercegnő a hajdani Anakin Skywalker és Amidala királynő gyermekeként látta meg a napvilágot, testvérével Luke Skywalkerrel körülbelül tizenkilenc évvel az endori csata előtt. Azonban mikor az ikrek apja Darth Vaderként az Uralkodó szolgálatába állt Obi Wan Kenobi és Amidala jobbnak látta, ha elválasztják és elrejtik a gyerekeket. Így történhetett meg, hogy amikor évekkel később az első Halálcsillagon találkoztak még nem tudtak semmit kapcsolatukról.

A kis Leiát Bail Organa alderaani szenátor gondjaira bízták, aki saját gyermekeként tisztességesen felnevelte. A fiatal hercegnő rangjához méltó nevelésben részesült; kitanulta a diplomáciát, a harcászatot, az illemet és jó stratéga lett. Mindezen tudás birtokában méltó vezetője lehetett az apja, Bail Organa, Mon Mothma és Garm Bel Iblis által alapított Felkelők Szövetségének. Mindezek előtt azonban még a Szenátus tagja lett, Alderaant képviselte, ám látva a Császár szörnyű tetteit és a hajdani, dicsőséges Szenátus végső hanyatlását, szembefordult s Birodalommal és a felkelők élére állt. A lázadóknak pedig nagyon hasznosak voltak Leia kapcsolatai és tapasztalatai, hiszen a Hercegnő diplomataként háborítatlanul utazgathatott a Galaxisban. Darth Vader azonban rájött a cselszövésre és elfogta a fiatal nőt. Ezzel kezdetét vette a Csillagok háborúja.

Leia R2-D2-val üzenetet küldött az öreg Obi Wannak, aki a fiatal Luke Skywalkerrel, a sármos csempésszel, Han Soloval és vuki barátjával Chewbaccával érkezik megmentésére. Ekkorra azonban már elpusztult a gyönyörű és békés Alderaan és rajta sok ezer ártatlan ember, köztük Bail Organa herceg Leia nevelőapja. Obi Wannal egykori tanítványa Vader végez, de a szöktetés sikerül. A lánynak újra bizonyítania kell, ugyanis a Halálcsillag vészesen közeledik a lázadók Yavin 4-en található támaszpontjához. Végül Luke Skywalker, aki épp hogy előlép pilótai minőségbe, az Erővel és Han Solo segítségével eltalálja a tömegpusztító fegyver egyetlen sebezhető pontját és ezzel végetvet Tarkin nagymoff pályafutásának.

A hoth-i Jéghercegnő később beleszeret a csempészfiúba, akit Lando Carlissian Felhővárosában Lord Vader parancsára befagyasztanak. Leia megmenti bátyját, mikor az megsebesül a gonosz Lorddal vívott csatában , majd határtalan bátorságról tesz tanubizonyságot, mikor elmegy a Tatuinra, megmenteni szerelmét. Bajba is kerül, Jabba legszebb rabszolgája lesz, de sikerül kiszabadítania Hant.


Leia elfogva - ahogy valóban megtörtént!

A lázadókkal háta mögött újabb Halálcsillaggal néztek szembe és nő létére meglepő harciassággal vágta át magát Endor dzsungelén, hogy megsemmisítsen egy birodalmi egységet. Diplomáciai tehetségének és szépségének köszönhetően belopja magát a félénk ewokok szívébe, akik cserébe segítenek neki.


Apuci és lánya

Leia ezen idő alatt megtudta, hogy Luke a testvére és Vader az apja. A Hercegnő tehát családra és szerelemre lelt élete legválságosabb pillanataiban. Amikor a Galaxis a békéért küzdött, a bolygók és civilizációk pedig a fennmaradásért, a Szövetség volt az egyetlen esélyük. És Leia Skywalker volt az, aki mindezt összetartotta. Emberei szemében ő képviselte a Reményt. Szépsége és jósága bearanyozta a lázadók legsötétebb pillanatait is.

Leia hercegnő erős nő, harcos alkat, aki a saját elveiért az életét is feláldozná, akit az élete sokmindenre megtanít, aki nem hátrál meg semmitől és akinek fiatalos tisztasága legyőzheti a Birodalmat. Persze ez nem egyedül az ő érdeme. A Hercegnő élteti a szabadság álmát és ezrek követik; nagy emberek, hősök. Mint minden harc után a győzteseknek, Leiának, Hannak, Lukenak, és a néhai lázadóknak is új feladatokkal kell megbirkózniuk. Újjá kell szervezniük a Köztársaságot. Nem csak újjá, de jobbá is, ha el akarják kerülni a hanyatlást. Megcsinálták, nekik sikerült.

A hercegnő élteti a szabadság álmát és ezrek követik, nagy emberek, hősök.

Leia és a Felkelők csak nagyon rövid ideig tudták élvezni a győzelmet, és a második Halál Csillag elpusztításának örömét, a háború nem ért véget. Egy nappal az Endor-i csata után kaptak egy üzenetet Bakura-tól: az ott lévő birodalmiakat megtámadta a Ssi-ruuk idegen faj. A Bakurán ideiglenesen szövetséget kötöttek a birodalmiakkal. Leia-nak nem csak ezekkel az árnyakkal kellett szembeszállnia: míg Bakurán tartózkodott, megjelent előtte az apja, Darth Vader szelleme, aki bocsánatot kért tőle.

Miután a Bakurán sikerrel jártak, Leia-nak egyre több diplomáciai küldetésre kellett mennie, lévén, hogy ő volt az Ideiglenes Tanács legfontosabb diplomatája, olyan helyekre, amik a Birodalom szolgálatában álltak. Segítségére volt C-3PO diplomácia tehetségével, és nyelv ismereteivel.

Az Új Köztársaság felszabadította Coruscant-ot, és a Birodalmi Városba helyezte át az új főhadiszállást.

 

Leia és Han összeházasodtak, majd terhes lett az ikrekkel Jacen-el és Jaina-val. Miközben a Birodalmi Thrawn Főadmirális ellen harcoltak, Jedi leckéket vett Luke-tól. Ez idő alatt a Noghri-k az Új Köztársaság szövetségesei lettek, és később ez az idegen faj fontos szerepet játszott a Főadmirális elleni csatában (egy Noghri ölte meg Thrawn-t).

Az ikrek megszülettek, ám Leia nem sokáig lehetett igazi anya. Amikor a Birodalom kiűzte az Új Köztársaságot Coruscantból, Winter az Új Alderaan-ra vitte az ikreket, az Ideiglenes Főhadiszállás Da Soocha ötödik holdján volt, a Cyax Rendszerben. Palpatine klónja elcsábította Luke-ot, és Leia a Nar Shaddaa-ra ment, hogy a testvére segítségére legyen. Nar Shaddaa-n megismerte Vima-Da-Bodát, Nomi Sunrider utódját, aki egy fénykardot adott Leiának.

A sok csata és tárgyalás miatt sosem tudott rendesen foglalkozni a Jedi képességekkel, tudományokkal, de azért így is sikerült neki visszatéríteni Luke-ot a Sötét Oldalról. Palpatine Császár klónjának sikerült a Sötét Oldalra állítani Luke Skywalker-t, de Leia bizonyos szempontból sokkal hatalmasabb volt a Császárnál: tiszta szívű lány, aki nagyon szerette a testvérét, és ezért neki sikerült visszahozni Luke-ot a Világos Oldalra. A Császár klónja Leiát is az oldalára akarta téríteni, de az erős akaratú hercegnő megmenekült, és magával vitte Palpatine Jedi holokronját.

Hamarosan ezután az Új Alderaan-on megvédte a gyerekeit egy Sötét Oldali támadástól, majd az Új Köztársaság újabb ideiglenes főhadiszállásán, a Nespis VIII űrvárosban megszületett harmadik gyereke, Anakin Solo. A Byss-en véglegesen legyőzték Palpatine Császárt, majd visszaszerezték Coruscant-ot.

Sokan akarták elrabolni Leia erőérzékeny gyerekeit, és ezért a hercegnő nehéz döntést hozott: gyermekkori barátnőjére, Winterre bízta a három gyereket, aki az Anoth-on rejtette el őket.

Leia egyre több feladatot vállalt el, és sokszor támogatta Mon Mothma-t és Ackbar Admirálist. Luke Skywalker megalapította a Jedi akadémiát a Yavin 4-en, Leia Organa Solo pedig az Új Köztársaság Miniszterelnöke lett.

A dolgok rosszabbra fordultak, amikor Mon Montha súlyosan beteg lett, és Ackbar Admirális lemondott, nem sokkal azután, hogy a B-szárnyújával balesetet szenvedett a Vors kristályos Szél Katedrálisában, amikor Leiával együtt a Vortex felé utazott. Han meg eltűnt egy diplomatikus út alatt a Kessel-en. Éppen ekkor Daala Admirális és a flottája fenyegette a Galaxist, Luke Skywalker pedig komához hasonló állapotban volt az akadémián.

Leia-nak sikerült tisztáznia Ackbar-t, és pont a megfelelő időben érkezett a Mon Calamari Admirálissal az Anoth-ra, hogy megmentse kisebbik fiát a Birodalmiaktól. Ezután a hercegnő a Jedi Akadémiában a testvére tanítványaival együtt legyőzte a Dark Lord of the Sith Exar Kun-t, és ismét megmentette Luke-ot. A Jedi tanítvány Cilghal-al együtt visszatért Coruscantra, hogy megmentse Mon Mothma-t.

 

Később Pellaeon Admirálisal is tárgyalt, sikeresen. Leia-nak sikerült békét kötnie a Birodalom maradványaival, és ekkor lemondott a Miniszterelnöki pozíciójáról, de a kormány nagyon fontos tagja maradt, bármikor, amikor szükségük volt a hercegnőre.

A Yuuzhan Vong támadásai alatt Leia volt az egyik legerősebben küzdő személy, aki védelmet és menedéket biztosított a menekültek számára. Chewbacca halála Sernpidal-on nagyon megrázta őt és Han-t is. A hercegnő mindent megtett, hogy segítsen a férjének, de képtelen volt megvigasztalni őt. A Corelliai csempész elhagyta Coruscantot Roa-val, de nem tudta, hova mentek. Han rövid időre visszatért, de rögtön elment Roa után. Leia nem akarta elengedni és összevesztek. Egyre jobban eltávolodtak egymástól a Fondor Csata elején, amikor Leia nem akarta csökkenteni az erőfeszítéseit a SELCORE-i ügy érdekében, hogy helyrehozza a történteket a férjével. Han Fondoron maradt segíteni Droma-nak és családjának, és addig nem akart visszatérni, amíg Leia nem hajlandó találkozni vele. Leia és Han váratlanul találkoztak Duro-n, miközben mindketten a menekültek érdekében cselekedtek.

Itt rájöttek, hogy a vitájuk és problémájuk semmi ahhoz képes, ami a Galaxissal történik, és a kapcsolatuk kezdett javulni. A Yuuzhan Vong-ok tovább támadtak, és a Duro-t is megtámadták, majd Tsavong Lah Hadmester elrabolta Leia-t. Leia és Randa, a Hutt próbáltak elmenekülni, Randa az életét is feláldozta Leia-ért, de a Hadmester elfogta Leia-t és majdnem megölte. Jacen támadása hátrálásra kényszeríttette a Yuuzhan Vong-okat. Jaina Solonak sikerült megmentenie az édesanyját.

Leia Organa Solo hercegnő törékenynek és védtelennek tűnhet, de ő az egyik legerősebb és hatalmasabb személy, aki létezett a Galaxisban. Mindig a népért harcolt, a nép érdekében cselekedett, és bár sosem foglalkozott sokat a Jedi képességeivel, az a kevés, amit tud elég ahhoz, hogy erőteljesen harcoljon a gonosz ellen. Sokszor látszólag egyedül harcolt és győzött, de a háttérben mindig ott voltak a barátai és családja.

Leia diplomata, harci és Jedi képességeinek köszönhetően többre képes bárki másnál. Talán ha többet foglalkozott volna a Jedi tudományokkal, esetleg hatalmasabb Jedi lenne, mint Luke. Már fiatalon bebizonyította, hogy a céljaiért minden áldozatra kész. Legyen az a szabadság kihívása, az igazság védelme, mindent megtett, annak érdekében, hogy elérje célját, bármilyen veszélyes vagy nehéz az oda vezető út.

Bátorsága példát mutat mindenkinek, harcoljon bár népeket érintő ügy érdekében vagy csak a saját céljaiért. Leia olyan személyiség, aki a köz érdekeit mindig a saját személyes érdekei elé helyezte, tekintet nélkül arra, hogy milliókért vagy csak egy emberért harcolt mindig a maximumot nyújtotta. A róla szóló legendák minden bizonnyal évezredekkel túlélik majd őt.


Leia nem szőrözik és szőrmentén bánik a Vukival, aki szőrszálat hasogat...jajj!

A kalandok pedig még nem értek véget!

 

 

 

 

Luke Skywalker
  • Faj: Ember
  • Származási helye: Tatuin
  • Hívójele a yavini csatában:: Vörös 5 (Red 5)
  • Színész: Mark Hamill

Luke a sivatagos Tatooine bolygó sivár vidékén élt fiatal farmerfiú. A nagybátyja nedvességfarmján végzett unalmas és mindennapos munkája közben arról álmodozott, hogy egyszer eljuthat az Akadémiára, ahol űrhajópilóta válhat belőle. A nevelőszülei iránt érzett tisztelet nem engedte, hogy útnak induljon. Azonban amikor új droidjában felfedezett egy rejtélyes, titkos üzenetet, a kalandok új világába cseppent és a viharos események sodrában valóra válhatta nagy álmát. Luke a farm magányából néha az Anchorhead kisváros Tosche erőművébe menekült, ahol barátaival találkozgatott. Itt beszélgethettek, elektronikus játékokkal üthették el az időt, vagy bütykölgethették siklójárműveiket.

Miközben a lepárlóberendezéseknél dolgozott, Luke elektrotávcsöve segítségével gyakran pásztázta az eget és észrevette, amint a messzi távolban két csillaghajó éppen űrcsatát vívott egymással. Az egyik hajó a Tantiv IV volt. Azonnal a Tosche erőműbe ment, ahol találkozott Biggs Darklighter-el, aki az első küldetésére készült a kereskedelmi hajó Rand Ecliptic fedélzetén, de titokban elmondta Lukenak, hogy csatlakozni fog a Lázadókhoz.

Luke egy T-16 Skyhopper-el szokott a Beggar kanyon szűk szakadékaiban vadászni. Luke kiváló pilóta, így még a pokolian szűk Diabolo-résen és a hajmeresztő Tűfokon is át mert repülni. Az elkószáló R2-D2 keresésére mégsem ezzel indult, mert Owen Bácsi eltiltotta a repüléstől.

Luke apjának kilétét titok övezte. A fiú először akkor szembesült az igazsággal, amikor Ben Kenobi átadta neki apja fénykardját. Kenobi elmesélte neki, hogy az apját Darth Vader ölte meg. Miután a rohamosztagosok felgyújtották a Lars farmot és megölték nevelőszüleit, Luke Bennel elindult Alderaan felé.

Az Alderaan már egy hatalmas aszteroida mező volt, mire a fiatal Luke odaérkezett az új társaival, akikkel megmentette Leia Organa hercegnőt a Halálcsillagon. Mielőtt a Millenium Falcon megszökött volna a Halálcsillag elől, Luke a Falcon lézerágyuja mögött ülve kemény küzdelmet folytatott a kötelékben érkező vadászgépekkel. Bár nem volt kellő tapasztalata, gyorsaságának köszönhetően két vadászgéped leszedett.

Luke első ízben egy X-szárnyú vadászgép pilótafülkéjébe kapaszkodhatott fel, amikor a Halál Csillag elleni harcban mint ”vörös 5” repült a barátja Biggs Darklighter társaságában, és az Erőt használva szétrobbantotta az első Halál Csillagot a Yavini csatában.

Ezután a Jazbinára ment, hogy megmentse Syayna hercegnőt, Lord Prepridenko lányát, akit elraboltak a bolygó lázadói. A hercegnőt sosem rabolták el, mert magától csatlakozott a lázadó népéhez, hogy az apja végre belássa az igazságot, át kell állnia a Lázadó Szövetséghez és otthagyni a Birodalmat. Lord Prepridenko Darth Vader kegyeibe akart kerülni, és Skywalker kivégzését parancsolta. Mindez nem sikerült, és egy X-szárnyú pilóta, Jal Te Gniev felrobbantotta Luke X-szárnyújával a Jazbina pályáján lévő Csillagrombolót, amivel Vader érkezett a bolygóra. Luke Skywalker és új szövetségesei legyőzték Vadert ebben a csatában, és elengedték a Sötét Lordot.

Amikor Luke és Leia a Circarpous IV-re mentek egy diplomatikus küldetésben, a gépek elromlása miatt kénytelenek voltak leszállni a Mimban bolygón, ahol a Kaiburr Kristály keresésében vettek részt a Pomojema templomban. Darth Vader is ezt a kristályt kereste, és a templomban a Sötét Lord először Leia Organa hercegnő ellen vívott, majd Luke ellen. Luke levágta Vader jobb kezét, és a csata végénél Vader a saját kezében megbotlott, majd beleesett egy verembe.

Jan Dodonna a Rogue Squadron parancsokká nevezte ki Luke-ot, és a Hoth-i csatánál vezette a zsiványokat az AT-AT birodalmi lépegetők ellen. A jeges bolygóról elmenekülve a Dagobah-ra ment, hogy Yoda Mestertől tanulja meg a Jedi tudományokat.

Hazatérve a Tatooine bolygóra, Luke barátja, Han Solo megmentésére indult, akit Jabba, a Hutt tartott fogságban egy karbonittömbe fagyasztva. Kezdetben sem barátai, sem ellenségei nem akarták elhinni, hogy már Jedi Lovag, hogy az igazság és a gyengék védelmezésének ősi szelleme Luke képében tért vissza a Galaxisba.

Szembesülve apja múltjának titkával, Ben Kenobi és Yoda segítségével Luke megtanulta használni az Erőt. Bár az úton sokszor egyedül kellett haladnia, Luke célul tűzte maga elé, hogy akárcsak az apja, ő is Jedi Lovag lesz. Visszatérve Dagobah-ra, Yodától megtudta, hogy már majdnem sikerült elérnie nagy célját. Luke élete legnagyobb kihívásával nézett szembe, amikor elindult, hogy a Galaxis szabadságáért megküzdjön a Császárral és Darth Vaderrel. Rövidesen az Endori csata után, ahol Luke ismét a világos oldalra állította az apját, és együtt legyőzték Palpatine császárt, Luke Skywalker a Bakura-ra ment a barátaival és bajtársaival, hogy rövid időre szövetkezzenek a Bakura-n lévő birodalmiakkal a Ssi-ruuk elleni csatában. Ott ismerte meg Gaeriel Captison-t, aki figyelmeztette, hogy a Bakura-i kormányzó, Wilek Nereus a Trihoic lárvákkal mérgezte meg a Jedit, hogy ezzel megmérgezze a Ssi-ruuk támadókat, akik Luke-ot akarták a hatalmuk növelésére.

A sors mindig erős és különleges nőkkel hozta össze Luke-ot. Amikor Hapes hercegével, Isolder-el a Dathomirra ment, hogy jobb belátásra bírják Han Solo-t, aki féltékenységből elrabolta Leia Organa hercegnőt, találkozott a Boszorkányokkal, először Teneniel Djo-val, aki levadászta Luke-ot, és párjául választotta. A Jedi segített az Éneklő Hegy Klán boszorkányainak legyőzni a gonosz Gethzerion-t és az Éjnővéreket, és ezzel megszabadult „kötelezettségei” alól. Teneniel Djo és Isolder összeházasodtak.

Ben Kenobi utoljára a Birodalmi Palotában a Coruscanton jelent meg Luke előtt, és mondta neki, hogy fiaként, tanítványként és barátként szereti. Azt is mondta, hogy Luke egy hatalmas Jedi, és a jövő reménye. Ne gondoljon magára, mint az utolsó Jedire, hanem az elsőre az újjak között.

Hamarosan a Thrawn főadmirális elleni csatában találta magát, ahol megismerte a Császár Kezét, a titokzatos Mara Jade-et. Mara mindenáron meg akarta ölni a Jedit, hogy teljesítse Palpatine utolsó parancsát. Igazából egyikük sem tudta, mit tartogat a jövő kettőjüknek. Együtt utaztak a Mount Tantiss-hez, Wayland-ra, ahol szembeszálltak egy Joruus C’Baoth nevű sötét Jedi klónnal. Luke élete legnehezebb csatáját vívta meg, mert szószerint önmaga ellen kellett küzdenie, a klónja Luuke ellen. Ha megölte volna a klónját, talán véglegesen és visszafordíthatatlanul a sötét Oldalra tért volna. Mara Jade teljesítette Palpatine parancsát, megölte Skywalkert, igaz, hogy csak a klónt.

Miután az életben maradt Birodalmi csapatok kiűzték az Új Köztársaságot Coruscantból, és az irányítás a Cyax rendszerben lévő Da Soocha ötödik holdjára került, Luke, Wedge és Lando megtámadták a Galaxis fővárosát, de a hajójuk tönkrement. Miközben a többiek elmenekültek a Falcon fedélzetén, Luke hagyta, hogy egy kék színű Erő Vihar elvigye őt és Artoo-t. Egy Birodalmi börtönhajóra került, ami a Byss-re vitte, ahol Palpatine egyik klónja várta. 4000 évvel ezelőtt Ulic Qel-Droma azt hitte, hogy belülről elpusztíthatja a Krath rendet, és most Luke azt hitte, hogy belülről elpusztíthatja a Sötét Oldalt. Ahogy a tanítása haladt, Luke egyre jobban a Sötét Oldal rabja lett, miközben azt hitte, hogy a Világos Oldalon van. A Jedi egyetlen reménye a megmenekülésre Leia volt, és sikerült. Miközben bekapcsolt kardokkal egymás előtt álltak, Leia segítette a bátyját visszatérni a Világos Oldara, és elpusztítani a Palpatnie klónt.

Ezután megtalálta a Sötét Oldalra áttért Kam Solusar-t, és segített neki visszatérni a Világos Oldalra. Együtt az Ossus-on keresték egy ókori Jedi kultúrából származó elveszett Jediket. Megtalálta őket, az Ysanna sámánokat. Jem és Rayf Ysanna Luke tanítványai lettek. Az Új Alderaan-on Birodalmi Sötét Oldali harcosok és Sötét Jedik megölték Jem-et. Empatojayos Brand, Ganath királya segítségével legyőzte Palpatine-t az Onderon-on.

Luke észrevette, hogy nem volt elég a kiképzést, amit Leiának és a többieknek adott, és ezért kérte az Ideiglenes Tanács engedélyét egy Jedi akadémia alapítására a Yavin 4-en. Az első tizenkét tanítványa között volt Tionne, Gantoris, a dathomiri boszorkány Kirani Ti és Kam Solusar. Később Kyp Durron, Nichos Marr és a Mon Calamari Nagykövet Cilghal is csatlakoztak. Nem csak az Obi-Wan és Yodától tanult dolgokat tanította nekik, hanem engedte őket Vodo-Siosk Baas Jedi Holonkronjából tanulni. A Dark Lord of the Sith Exar Kun szelleme megölte Gantorist, és elcsábította Kyp Durron-t, aki Luke-ot komához hasonló állapotban hagyta. Luke szelleme abban a „világban” tartózkodott, ahol Exar Kun-é, és megtanulta, hogy ez a Dark Lord of the Sith Sötét Oldal függővé vált, és általa képes volt hatást gyakorolni és befolyásolni az élők világát. Exar el akarta pusztítani Luke-ot, de nem sikerült neki, mert Leia és gyerekei Luke többi tanítványával együtt védték a Jedi Mestert. A tanítványoknak sikerült elérniük, hogy Kun szelleme megjelenjen a nagy tanácsteremben, ahol a Solo ikrekkel együtt sikerült egyesíteniük az erejüket. Megjelent Luke és Vodo-Siosk Baas szelleme, hogy segítséget nyújtsanak nekik, majd legyőzték Kun-t.

Kyp Durron megszabadult a Sötét oldaltól, és Luke megbocsájtotta, majd a Maw-hoz mentek elpusztítani a Sun Crusher-t és Daala admirális fenyegetéseit.

Luke sokszor elhagyta a Jedi akadémiát, hogy tovább harcoljon a gonosz ellen. Az egyik alkalomnál Nichos Marr és Cray Mingla-val ment felkutatni az Eye of Palpatine hajót. A hajó fedélzetén felfedezett egy régi Jedi szellemét. Callista a fedélzeti számítógépekben volt fogságban. Nichos és Cray a hajón maradtak, hogy elpusztítsák. Luke-ot megrázta az eset, főleg Callista halála, mert a fedélzeten történt beszélgetéseik során beleszeretett. Callista nem halt meg, mert az ő és Cray szellemei valahogy helyet cseréltek, és amikor Cray teste megmenekült egy mentőkabinban, akkor Callista szelleme menekült meg. Luke és Callista egy ideig együtt voltak, de a Jedilány otthagyta Luke-ot, mert elvesztette a Jedi képességeit, és az egyedüli mód a visszaszerzésére a Sötét Oldal volt, és ezt nem akarta.

Luke-ot sokszor kísértésbe ejtette a Sötét Oldal, és egy alkalommal Waru alakjában, aki Lord Hethrir szövetségese volt. Miközben Hethrir elrabolta Leia és Han gyerekeit, Luke Waru ellen küzdött, és majdnem Waru oldalára állt, de Leia és a gyerekei segítettek a Jedi Mesternek visszatérni.

A Wayland-on talált Caamas-i Dokumentum egyes részei felfedése idejében Luke a Nirauan-ra utazott, hogy megkeresse az eltűnt Mara Jade-et. Együtt megtalálták a Thrawn keze nevű komplexumot, melyet elpusztítottak. Menekülés közben Luke és Mara együtt dolgoztak, és mielőtt elhagyták a Nirauan-t Luke megkérte Mara kezét. A zártkörű szertartást Kam Solusar vezette, és csak a Jedik voltak jelen, később a Coruscanton volt a nagyobb szertartás.

Luke akadémiájában egyre több tanítvány lett, többek között Jacen és Jaina Solo, Tenel Ka és a Jedi Neeja Halcyon utódja: Corran Horn.

Luke a feleségével, Marával együtt elhagyták az akadémiát, hogy Erőérzékenyeket keressenek, akik Jedik lehetnek. Luke azt érezte, hogy eljött az idő egy Új Jedi Tanács megalapításához, de a Szenátus legtöbb tagja úgy gondolta, hogy a Jedik túl hatalmasak lesznek. Nem sokkal ezután Luke és Mara kénytelenek voltak a hatalmas Yuuzhan Vong elleni csatába küldeni a Jediket, amikor ez az idegen faj megtámadta a Galaxisukat. A figyelmeztetések ellen Kyp a saját elképzelései szerint ment harcolni a csapatával.

Luke felesége súlyosan beteg lett egy ismeretlen vírussal, de lassan kezd meggyógyulni. Luke nagyon meglepődött, hogy Mara Jade betegen is erősebben harcol, mint nagyon sokan egészségesen, ráadásul Mara terhes. A régi Jedi Rend utolsó tagja, és az új Jedi Rend első tagja, a mostani Jedik közül a leghatalmasabb Mester minden erejével a Yuuzhan Vong ellen küzd, miközben várja a fia születését.

 

 

 

 

Palpatine császár / Darth Sidious

 

Őfelsége Palpatine Császár élete és dicsőséges uralkodása mindörökre bentmarad a Galaxis krónikájának legfontosabb helyén. Darth Sidious a Naboo szenátorának, Palpatine-nek atitkos énje. Már a Régi Köztársaság idején hamar felismerte, hogy az haldoklik, így a legfelsőbb szenátus már nem képes fenntartani a békét és a rendet. Tanulmányozni kezdte a titokzatos Sith irásokat és kultúrát. Palpatine erős volt az Erőben, de mint a régi Sithek, ő is hatalmat akart minden fölött, mert tudta, hogy csak így mentheti meg a galaxist a káosz és a véget nem érő háborúk borzalmaitól. Titokban egy zabrakot kezdett oktatni a Sith tudományokra, aki később Darth Maul néven válik ismertté.

Egy kiváló taktikai húzással, a neimoidiai Kereskedelmi Föderációval szövetkezve, szülőbolygója, a Naboo felett létrehozott blokáddal egy speciális konfliktust robbantott ki a velejéig rodthadt büroktarikus szenátusban. Mint Szenátor védelmet, szabadságot és igazságot kért a bolygójáért, de Sidious-ként parancsot adott ki Naboo megtámadására és Amidala királynő elfogására.

 

Amikor Amidala királynő megszökött, elküldte kíváló tanítványát Lord Mault a keresésére, de a körülmények szerencsétlen összjátéka miatt Maulnak nem sikerült teljesíteni küldetését, mert a Királynő Coruscantra menekült. Ám Palpatine meggyőzte Amidalát, hogy ideje lecserélni a gyengekezű Valorum őkancellárt, és Naboo szenátoraként élvezett előnyöket felhasználva elérte, hogy megválasszák mint új főkancellárt.


Ezzel kezdődött a galaxis aranykora.

 

A két alávaló Jedi az Naboora visszatérve egy hatalmas kardpárbaj után, (ahol kettő az egy ellen harcolt) életét vette a fiatal Sithnek, aki végtelen szeretettel és tisztelettel bánt mesterével. Palpatine saját gyermekének tekintette Lord Maul -t és halála mélységes fájdalommal töltötte el.

Maul halála után Palpatine figyelemmel kísérte Anakin Skywalker életét, aki a Klón Háborúk hősévé vált. Obi-Wan Kenobi tapasztalatlan oktatása alatt Sidious fokozatosan meggyőzte Anakint a Sötét Oldal hatalmának nagyszerüségéről, és emellett - látván, hogy nincs más út a tökéletes rendteremtéshez - egy alkalmas pillanatban kikiáltotta magát a Galaxis Császárának, amelyet a nép egyöntetűen kitörő örömmel fogadott.

Őfelsége arcát a felkelők okozta gond ráncai borítják

Hamarosan, "új rendje" megalapítása után megígérte Anakinnak, hogy a Birodalmi flotta parancsnoka lesz. Anakin "mestere" Obi Van Kenobival folytatott harcban életveszélyesen megsérül és csak a Császár mentőakciójának köszönhetően marad életben. Sajnos sebesülése olyan nagy mértékű volt, hogy csak egy speciális kiborg testtel tudta tovább folytatni szolgálatát. Nem sokkal ezután Palpatine Anakin Skywalker-t Sith Lovaggá üti és a Darth Vader nevet adományozza neki. A két Sith Lord megkezdi hősies harcát a felforgató Jedik ellen és végül - nem lévén más alternatíva - kénytelenek őket elpusztítani.


P
alpatine-nak hatalmas hadserege volt, két Halálcsillagot épített és üzembe helyezett egy klóngyárat is a Byss bolygón. Milliók alkották a hadseregét, különböző rohamosztagosok, Sötét Jedik, Darth Vader és egy remek harcos, Mara Jade (Palpatine keze). Személyes védelmét a Birodalom legkiválóbb harcosaiból álló elit Császári Testőrség alkotta, amely fanatikus hűséggel adózott egyetlen uruk elött.

 

Őfelsége, Vader nagyúr és a dicső Császári Testőrség hat kíváló harcosa

Palpatine megparancsolta Vadernek, hogy hozza el fiát, Luke Skywalkert, hogy meggyőzze az ifjút, a Sötét Oldal hatalmáról, de Luke életét sajnos már túlságosan a Világos Oldal befolyásolta. Az Endori csata alatt Palpatine-nek majdnem sikerült áttérítenie a fiút, de Vader a Világos Oldal mételye által megbabonázva aljas orgyilkosságot követett el mindnyájunk jótevője ellen.
Ezzel vehette kezdetét
a Mon Mothma és a Lázadók rémuralma, mely nyomában totális káosz és anarchia uralkodott el a galaxisban.

A Császár halála után, felbukkantak a klónok a Byss bolygóról. A tudata minden egyes klónba bekerült, és végre sikerült áttérítenie Luke-ot a Sötét Oldalra, de ez volt a végzete, mert a Skywalker családban tomboló elfajzásnak köszönhetően Luke elpusztította a klónokat és Palpatine zászlóshajóját is.

Senki sem tudja, hány klónja volt Palpatine-nek, de ameddig képes tovább élni a klónokban, Palpatine és az általa létrehozott dicső Birodalom, a remény a szabadságra örökké fog élni..

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.