Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Windu-Mara Jade-Dooku-

2010.02.27

A Jedi Tanács rangos tagja, aki tekintéllyel és meggyőzően beszél. Akár Yoda, Mace Windu is megbecsülésnek örvend bölcsessége, rendkívüli képességei és önfeláldozása miatt. A Jedi Tanács tagjai közül talán Mace Windu a legfélelmetesebb harcos; rengeteg győztes csatában vett részt. Még a tapasztalt Jedi lovagok is hozzá fordulnak komoly vészhelyzetben. Kiegyensúlyozott és csendes marad, még akkor is, ha a halállal néz farkasszemet, és a soha nem vonakodik szembenézni a veszélyekkel. Bármikor kész feláldozni saját életét, másokéra azonban ügyel. Számos vakmerő kaland után, még mindig hajlandó feláldozni magát; felhasználva összes Jedi harci stílust, hogy legyőzzön bármilyen ellenséget.

Képek Mace Winduról

Windu Anakin tesztelése közben
Windu a klónháborúk során
Windu harc közben


Mace Windu lézerkardjaiMace Windu végzete
Image:Maces death.jpg

 

 

 

 

 

 

A Csillagok háborúja II: A klónok támadása c. részben ismét találkozik az egy évtizede nem látott, és azóta már leköszönt és bolygóját képviselő Padmé Amidala szenátorral. Barátságuk mély szerelemmé fejlődik, és noha kezdetben kénytelenek titkolni érzéseiket, végül szerelmük beteljesül, és titkos házasságot kötnek.

A Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja c. epizódban Padmé gyermeket vár Anakintól, miközben a fiú folyamatosan Palpatine hatása alá kerül, akinek végül sikerül a Jedik ellen fordítania, és a sötét oldalra állítani Anakint, akinek a Darth Vader nevet adja. Anakin Padmét is meg akarja győzni saját igazáról, de mivel a nő nem tart vele, fojtogatni kezdi a lányt, aki életveszélyesen megsebesül. Ezt követően az Obi-Wannal folytatott párbajban Anakin a forró lávába esve súlyosan megég, és csak úgy tud megmenekülni, hogy testét fekete, nehéz páncélba zárják. Ekkor születik meg teljes valójában Darth Vader, aki több mint 20 évig a Galaxis egy sötét, kegyetlen alakja marad. Sokáig azt gondolta, hogy szerelmével együtt a baba is meghalt, de igazából Padmé halála előtt még világra hozta két gyermeküket, Luke-ot és Leiát, akiket egymástól különválasztva nevelőszülők nevelnek fel.

A Csillagok háborúja IV: Egy új remény c. epizódban Darth Vader elfogatja Leia Organa hercegnőt, és kínvallatásnak veti alá, hogy megtudja, hová lettek a Halálcsillag ellopott tervei, de nem sikerül kiszednie belőle a titkot. Szintén ekkor látja először fiát, Luke Skywalkert is.

A Csillagok háborúja V: A Birodalom visszavág c. részben elmondja Luke-nak, hogy ő az apja.

A Csillagok háborúja VI: A jedi visszatér c. epizódban tudomására jut, hogy van egy lánya is, és szintén ebben a részben fia segítségével visszatér a Fény oldalára, és Anakin Skywalkerként hal meg.

Anakin karakterét a trilógiában Jake Lloyd és Hayden Christensen, az eredeti trilógiában (IV-VI) pedig Sebastian Shaw alakítja.

 

Életútja 

A jóslat szerint született gyerek, akit az Erő teremtett: Anakin Skywalker egy kitörölhetetlen emlék a galaxis történelmében, megismerve életében a fényt és a sötétséget egyaránt.

Anakin Skywalker a Tatooine-on született, és édesanyjához hasonlóan maga is rabszolga volt. Fogantatása körülményeiről kevés anyag áll rendelkezésre; Anakinnek nincs apja, valószínűleg a midikloriánok nemzették. Erre utal vérének igen magas midiklorán szintje is, ami az Erőre igen fogékonnyá tette. Már gyermekkorában szokatlanul ügyes technikus volt és hihetetlen érzékkel rendelkezett a repülés terén. Később ő lett az egyik legügyesebb vadászpilóta. Kilencéves korában találkozott a menekülő Padmé Amidala királynővel és az őt kísérő két Jedi lovaggal, Qui-Gon Jinnel és Obi-Wan Kenobival. Qui-Gon felfigyelt a fiú kivételes képességeire, úgy vélte, ő lehet a kiválasztott, aki a jóslat szerint egyensúlyt teremt majd az Erőben. Ezért egy fogadás során kiváltotta a rabszolgaságból, ám édesanyját kénytelen volt sorsára hagyni.

Qui-Gon Jinn halála után a Jedi Tanács, bár komoly kétségeik voltak, engedélyezte Obi-Wan Kenobinak, hogy Anakint tanítványává fogadja.

Későn megkezdett tanulmányainak tulajdonítják, hogy az ifjú komolyabb érzelmekkel rendelkezett, mint amit a Jedik megengedhetnek maguknak. Erős érzelmi szálak kötötték őt hátrahagyott édesanyjához, valamint titkolt szerelem fűzte a nála öt évvel idősebb Padmé Amidalához, akit később feleségül vett. Az ő gyermekeik Luke Skywalker és Leia Organa hercegnő.

Érzelmei végül Palpatine szenátor oldalára sodorták, elárulta mentorát és elpusztította szerelmét, tevékenyen elősegítve ezzel az addig fennálló Köztársaság bukását és a Birodalom felépítését. Új mesterétől a Darth Vader nevet kapta, s ezzel meghalt az a személy, akit Anakin Skywalker néven ismer a Galaktikus történetírás.

Húsz évvel később, mikor fia, Luke Skywalker megtudta, hogy Darth Vader (az egykori Anakin Skywalker) az édesapja, elhatározta, hogy visszatéríti őt a helyes útra, mert úgy érezte, a császár nem tudta végleg kiölni belőle a jóságot. Fiának igaza volt, mert Vader végül megmentette őt a császár karmaiból, és megölte mesterét, de halálos sebet kapott. Ekkor megkérte Luke-ot, hogy vegye le róla a maszkot, hogy utoljára a saját szemével is láthassa őt. Ettől a pillanattól fogva Darth Vader megszűnt létezni, és végül Anakin Skywalkerként halt meg, eggyé válva az Erővel. Szelleme lenézett még két gyermekére - Luke Skywalker és Leia Organa ikrekre - az endori ünneplés alatt.

Évekkel később lánya, Leia, ő utána nevezte el kisebbik fiát, Anakin Solo-t.

 

 

 

 
Dooku gróf
Darth Tyranus

Dooku gróf Sith-villámokat gerjeszt


Pozíció korábbi Jedi mester, sötét Jedi, Sith nagyúr, Serenno grófja, a szeperatisták vezére
Anyabolygó Serenno
Faj ember
Nem férfi
Frakció szeperatisták, Sith-ek
Alakította Christopher Lee

Dooku gróf (egyéb ismert nevén Darth Tyranus) kitalált szereplőGeorge LucasCsillagok háborúja univerzumában. Az előzmény trológiábanChristopher Lee játszotta, a Csillagok háborúja: A klónok háborúja rajzfilmsorozatban Corex Burton kölcsönözte neki a hangját. A magyar szinkronhangja mindkét sorozatban Szilágyi Tibor. A Csillagok háborúja II: A klónok támadása és a Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja filmekben jelenik meg mint gonosztevő és Darth Sidious tanítványa.

Dooku Jedi mester és erős Sith nagyúr volt. Sith neve, a Darth Tyranus, a görög tyrannus szóból ered és zsarnokot jelent; a teljes születési neve ismeretlen.

Életpálya 

Dooku-t, mint minden Jedi ifjoncot már csecsemőkorában elvitték a családjától, hogy Jedit neveljenek belőle. Dooku, mint későbbi tanítványa Qui-Gon Jinn mindig is nagyon öntörvényű volt, aki gyakran figyelmen kívül hagyta a szabályokat.

Mesterré válása után tanítványaként fogadta Qui-Gon Jinnt, akiből majdnem akkora Mestert faragott, mint ő maga volt.

A nabooi konfliktus (32 BBY) után a köztársaságban vetett hite megingott. Darth Sidious, Darth Maul elvesztése után egy sokkal karizmatikusabb, politikában jártasabb tanítványt kezdett el keresni. Felkereste Dooku-t és tanítványaként fogadta.

22 BBY-ben, Palpatine főkancellári időszaka már a végéhez közeledett. Ám, hogy véghez tudja vinni a Sith-ek bosszúját, szüksége volt erre a pozícióra. Dooku, most már Darth Tyranus, egész bolygórendszereket toborzott, hogy váljanak ki a köztársaságból és indítsanak háborút ellene. A klónháborúk kitörése elősegítette Palpatine-t hogy megőrizze posztját amíg a háború nem ér véget.

A geonosisi csatában Anakin Skywalker és Obi-Wan Kenobi üldözőbe vette, majd a gróf hangárjában megütköztek. A két ifjú Jedi nem ért fel Dooku mesteri szinten elsajátított Makashi stílusához. Mielőtt még meg tudta volna őket ölni, Yoda mester megérkezett és párbajt vívott a gróffal. Dooku, látván, hogy Yoda erősebb, mint gondolta, trükkhöz folyamodott: a mozgásképtelen Jedikre az Erő segítségével hajította a mennyezet egy darabját, amit Yoda, ugyancsak az Erő segítségével megakadályozott. Miközben a Jedi Mester ezzel volt elfoglalva, Dooku elmenekült.

A klónháborúk közben kiképzett egy sötét Jedit, Assaj Ventresst, akit Anakin Skywalker ellen küldött. Soha nem tért vissza a végső küldetéséről. Az ő elvesztését egy másik Jedi lovag áttérítésével próbálta meg kompenzálni: Sora Bulq, aki majdnem olyan jó kardvívó volt, mint Mace Windu, átált a karizmatikus Sith mellé.

19 BBY-ben, a klónháborúk a végéhez közeledtek. Sidious azzal a tervvel állt elő, hogy megrendezi a saját elrablását Palpatineként, és így kelepcébe csalja Obi-Wan Kenobit és Anakin Skywalkert. Dooku ekkor nézett szembe a halálával: bár Obi-Want ismét megsebesítette, most Anakinnal már nem bírt el. Palpatine folyamatosan biztatta Anakint, hogy engedjen a dühének, és ölje meg a Sith-et. A csata folyamán Dooku nem bírta tovább tartani az iramot Skywalkerrel, aki levágta mindkét kezét. Palpatine, ráismervén, hogy már nincs sok hátra, hogy Anakint teljesen az irányítása alá vonja, tovább biztatta, hogy hidegvérrel ölje meg a fegyvertelen grófot. Ez meg is történt. Darth Tyranus megszűnt létezni, másodpercekkel azelőtt, hogy ráeszmélt: sosem volt igazi Sith tanítvány, Sidious csak eszközként használta, hogy Anakin Skywalkert a sötét oldal felé terelje.

Karakter 

Dooku a ritka Makashi vívótechnikát sajátította el, ami bár sok ellenfél ellen hasznavehetetlen, egy-az-egy elleni küzdelmeknél a legerősebb technika volt. Ezt főleg Sith-lovagként használta előszeretettel.

Dooku annyira mélyen tisztelt volt, hogy a Jedi Templomban még szobrot is állítottak neki, bár önfejűsége miatt a Jedi Tanácsot sosem szolgálhatta.

 

 

 

 

 

Mara Jade

 

Mara Jade

(17 YE - 40 YU)


Pozíció Ismeretlen
Anyabolygó Ismeretlen
Faj Humanoid (ember)
Nem
Frakció Ismeretlen
Alakította Nem eljátszható

Mara Jade a (17 YE - 40 YU) a Csillagok háborúja univerzumának egy kitalált titokzatos szereplője. A szüleit Palpatine megölette. Faja, Humanoid (nő). Szülőbolygója Nem ismert. Megjelenés: Vékony alkat, vörös-arany haj. Kommunikáció: Standard galaktikus nyelv. Különleges képesség: Az Erő használata, Előítélet: A "Császár keze"

 

Ismert mesterei 

Palpatine (Sith mester) Luke Skywalker (Jedi mester) Kyle Katarn (Jedi mester)

 

Ismert tanítványai 

Jaina Solo (Jedi tanítvány) Anakin Solo (Jedi tanítvány)

 

Fegyver 

Blaster pisztoly, fénykard (egy lila az Uralkodó ajándékaként, egy zöld, amit egy halott Jeditől vett el, Anakin Skywalker kék pengéjű fénykardja, egy általa készített lila pengéjű és egy általa készített vörös pengéjű fénykard)

 

Előfordulás 

Jedi Akadémia trilógia, Thrawn trilógia, Új Jedi-Rend sorozat, Sötét Fészek trilógia stb.

 

A Birodalom szolgálatában 

Mara Jade egyike volt annak a Sötét Jedikből álló csoportnak, akiket az Uralkodó Kezeinek neveztek. Ezek Erőérzékeny ügynökökből álltak, akiket az Uralkodó megtanított az Erő használatára, és a fénykard forgatására. Mara Jade az Uralkodó személyes bizalmát érezte, remek politikai érzéke volt. Az Erőnek mindössze alapjait ismerte, de eléggé tapasztalt volt ahhoz, hogy bármilyen fajta információt megszerezzen.

Az Uralkodó a halála előtt Mara Jade-et arra utasította, hogy ölje meg Luke Skywalkert. Mara beférkőzött Jabba, a Hutt palotájába, táncosnak kiadva magát, de Jabba nem engedte meg neki, hogy ott legyen Luke és társai kivégzésén. Teljesíteni akarta az utolsó parancsot, amit az Uralkodótól kapott: "Meg kell ölnöd Luke Skywalkert!"

 

Az Új Köztársaság harcosa 

Éveken keresztül Mara járta a galaxist egy Tallon Karrde nevű csempész és legénysége társaságában, és mikor azok elfogták Luke Skywalkert, Mara csak nagyon nehezen állta meg, hogy ne végezzen vele. Luke és ő végül elszöktek Karrde-tól, de Mara hiába akarta megölni Luke-ot, mindig szüksége volt a Jedi segítségére. Mara végül csatlakozott az Új Köztársasághoz, és aktívan részt vett a Galaktikus Birodalom elleni harcokban. Luke mindig úgy gondolta, tovább kéne képeznie Mara Jade-t, hogy belőle is Jedi-lovag válljon. Mara, ő és még sok katona a Wayland bolygóra mentek, hogy legyőzzék a Thrawn admirális szolgálatába állt Joruus C'baothklón Sötét Jedi mestert. C'baoth mester megpróbálta áttéríteni mindkét Jedit a Sötét Oldalra, azonban kudarcot vallott, így segítségül hívta a klónozott Luke Skywalkert, Luuke-ot, a Sötét Jedit. A két Luke kemény fénykardpárbajt vívott egymás ellen, hisz Luukenál volt Anakin Skywalker kéken izzó fénykardja. Az igazi Luke rájött, hogy nem ölheti meg klónját, hisz akkor áttérne a Sötét Oldalra. Segítségükre sietett Leia Organa Solo, Han Solo és sok katona, akik segítették a harc közben. Mara Jade pedig Luke zöld fénykardja segítségével megöli a klón Luuke-ot, beteljesítve ezzel az Uralkodó parancsát. A heves csata után a Coruscanton Luke Skywalker ajándékba adta Mara Jade-nek apja kékesen izzó fénykardját.

Majd Mara beleszeret Luke-ba, ezért elmegy Luke iskolájába hogy a közelében tanulhasson, legnagyobb szerencséjére eggyel több a diák, így egy diákot Luke tanít. A sorsolás eredményeként Mara lesz Luke tanítványa.

Később egy nagy harc közepén Luke megkéri Mara kezét, aki egyből igent mond. Majd egy csendes szertartással összeházasodnak és a neve Mara Jade Skywalker lesz.

Egy másik harcban Marát halálosan megfertőzik, így Luke elviszi őt egy menekülttáborba. Nom Anor fejlesztette ki a betegséget a Jedik hatalmának megméréséhez. Sok embert megfertőztek. Hannak sikerül ellenszert szereznie, a csodabogyót és így Mara meggyógyul és arra is rájön, hogy terhes. Nyolc hónappal később megszületik Ben Skywalker, aki apja (Luke Skywalker) és anyja (Mara Jade Skywalker) kitűnő génjeit örökli, így ő lesz az univerzum leghatalmasabb Jedi-je. 40.Y.U.-ban Jacen Solo megöli.


Érdekesség: Mara első, Palpatine-tól kapott, fénykardjának energiakristálya megegyezik azzal a kristállyal, mely egykor Mace Windu-nak szolgáltatta az energiát a Jedi Mester fegyverébe.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.